fbpx
Selecteer een pagina

Je innerlijk leiderschap ontwikkelen

Ervaar je regelmatig spanning tijdens bijvoorbeeld vergaderingen? Wil jij beter om kunnen gaan met frustrerende of stressvolle situaties op het werk? Voel je dat er meer in je zit dan er nu uitkomt? Dan zijn IFS sessies iets voor jou!

Herken je dit?

 • Je hebt dag en nacht gedachtes over je werk.
 • Je bent loyaal en vindt het lastig om nee te zeggen.
 • Je wilt het graag goed doen en gaat (nog) harder werken als de ander iets zegt over jouw team of werk.
 • Je ergert je vreselijk aan bepaald gedrag van collega’s of medewerkers.
 • Je ervaart dat je steeds minder energie hebt of je hebt terugkerende lichamelijke of spanningsklachten.
 • Je raakt snel geïrriteerd of kan elk moment in huilen uitbarsten.
 • Je hebt kritische gedachtes over jezelf, bijvoorbeeld dat je sterk moet zijn en door moet zetten.
 • Je durft je niet ziek te melden of dat vind je heel lastig.

Herkenbaar? Laten we dan samen aan de slag gaan, zodat je innerlijk leiderschap gaat ontwikkelen en ontspanning zal gaan ervaren.

Laat je niet gijzelen, durf te leiden

Het is helemaal niet gek dat het je nog niet gelukt is om dit op te lossen. We zijn namelijk zó gewend (geconditioneerd) om direct de oplossing te zoeken in de ‘externe wereld’, met ons sterk ontwikkeld cognitief, analytisch vermogen. We stellen onszelf vaak direct de vraag: ‘wat moet ik weten of doen om dit op te lossen?’. Terwijl de antwoorden vaker te vinden zijn in je ‘innerlijke wereld’, je innerlijke systeem: ‘wat in mij wordt getriggerd en wat heb ik nodig?’

Hoe zou het zijn als je innerlijke rust en ruimte gaat ervaren? Dat je met zelfvertrouwen je rollen uitoefent en op een ontspannen manier resultaten behaald? Zonder ongezonde stress en gerelateerde lichamelijke klachten? Dat je met plezier uitkijkt naar wat de dag gaat brengen? En feedback van anderen echt ervaart als een kadootje ;).

Daarvoor is het nodig dat je gaat vertragen, dat je tijd vrijmaakt of plant om ‘naar binnen te gaan’, om je innerlijke systeem te leren kennen. Daarnaast is begeleiding van een IFS practitioner heel helpend en voor veel mensen een must. Hier kom ik om de hoek kijken. Maak vrijblijvend en kosteloos kennis met mij en het IFS model.

Het IFS model, wat is dat?

Graag leg ik uit hoe het IFS model werkt.

IFS staat voor Internal Family Systems (niet te verwarren met familie-opstellingen), ontwikkeld door Richard C. Schwartz, PhD en is een door empirisch onderzoek bewezen psychotherapie model.

Het is gebaseerd op het idee dat wij allemaal ‘een kern Zelf’ hebben dat onze essentie en al onze beste kwaliteiten belichaamt, zoals moed, compassie, verbinding, creativiteit, vertrouwen, kalmte, interesse en helderheid. We zijn geboren met deze kwaliteiten, deze Zelf energie. En we zijn geboren met delen (sub-persoonlijkheden) die ons helpen met de wereld om te gaan.

Sommige van deze delen zijn belast geraakt en de rol van beschermer gaan vervullen. Ze beschermen ons tegen pijn of schade. Ze kunnen dit op een ogenschijnlijke positieve manier doen. Ik heb bijvoorbeeld een deel die zich in mijn kindertijd ontwikkelde en bang was om niet succesvol te zijn. Dit deel heeft mij geholpen om een ijverige scholier, student en een harde werker te zijn. De keerzijde was dat dit deel soms behoorlijk angstig was waardoor ik niet in staat was om op mijn eigen kunnen te vertrouwen.

Andere delen kunnen ons beschermen op manieren die een uiterlijk negatiever effect hebben. Een deel kan bijvoorbeeld leren alcohol te gebruiken om te voorkomen dat we angst of pijn voelen. Een deel dat dit doet, heeft een tijdelijk effectief instrument gevonden om innerlijke pijn te beheersen, ondanks de schade die het veroorzaakt aan de gezondheid, het beoordelingsvermogen of aan relaties.

In IFS sessies help ik je allereerst om jouw delen te leren kennen om vervolgens de ballast eraf te kunnen halen. Dit doe je niet door ze weg te duwen, maar door ze beter te leren kennen, de positieve intentie te achterhalen én de onderliggende pijn en emoties te begrijpen.

Het is namelijk deze onbewuste, terugkerende pijn en emoties die naar boven komen, wanneer iemand iets zegt of doet, of wanneer er een gebeurtenis plaatsvindt op je werk of in je leven. Dit noem ik de triggers van je innerlijke systeem. En daar kan je niet alleen heel veel (uiterlijke) last van hebben in de vorm van frustraties, irritaties, gespannen voelen en lichamelijke klachten. Het maakt je ook ineffectief in je communicatie en samenwerking met anderen en kan leiden tot conflicten, ruzies en beschadiging van relaties.

Uit eigen ervaring weet ik hoe diep ontroerend het is als delen zich gezien en gewaardeerd voelen in hun intentie. En hoe helpend het is om emoties de ruimte te geven. Wanneer je wonden heelt, hoeven beschermende delen niet langer leidend of zo extreem te zijn, omdat ze erop gaan vertrouwen dat ze nu veilig zijn. Vervolgens kunnen je delen hun oorspronkelijke kwaliteiten (weer) inzetten.

IFS sessies, je innerlijke leiderschap ontwikkelen

De rode draad in IFS sessies is het vergroten van jouw Zelf energie, het beter leren kennen van je delen en je innerlijke systeem ont-lasten.

Je krijgt inzichten in je triggers, wie of wat raakt je telkens opnieuw in je werk (of dagelijks leven), aan welke pijn en emoties raakt dit en welke beschermende delen zijn aanwezig in je innerlijke systeem.

Je leert jouw beschermende delen beter kennen, waardoor er innerlijke rust en ruimte ontstaat. Vervolgens ontdoe je je van de ballast die je met je meedraagt. En verwelkom je (opnieuw) je kwaliteiten.

Over mij

Doordat ik zelf als leidinggevende en HR professional tegen vanalles aanliep op het werk, spanningsklachten ervaarde en naar meer zingeving zocht (wat ik in eerste instantie overigens niet zag en daarna lastig vond om er de vinger op te krijgen), ben ik mij gaan verdiepen in psychologie en gedrag. Ik ben diverse opleidingen en trainingen gaan volgen en zelf (begeleid) aan de slag gegaan met innerlijk werk. In 2022 kwam ik in aanraking met IFS en ik was direct enthousiast om hierover meer te weten te komen. Voor mijzelf, maar ook om anderen, met name managers en professionals, te helpen om meer ontspannen resultaten te behalen.

Relevante (geaccrediteerde) opleidingen die ik gevolgd heb over IFS (of aanvullend), zijn:

 • Toegepaste psychologie, mastervakken Psychologie en gedrag en Ontwikkelingspsychologie, NCOI (2017)
 • Persoonlijk leiderschap, Sporen, Anne van Weeghel (2019)
 • Art of Breathing, Art of Living (2019)
 • Multidisciplinaire therapie opleiding, VOV, Kathelijne Vermeulen (2022)
 • IFS informed training, Karibu coaching, Annechien Scholte (2022)
 • ISIL 1 (IFS informed training), In de smeltkroes, Marie le Mahieu (2023)
 • IFS level 1, IFS Institute, Olivia Lester en Emma Diamond (2024)
 • Trauma sensitieve ondersteuning, Trauma Company, Hala Ali, Anne Don, Lianne Janssen (2024)
IFS sessies, praktische informatie

Hoe ziet een sessie eruit?

Ik help je je aandacht naar binnen te richten en te kijken wat daar speelt. Welke delen zijn er actief? Is er een deel dat aandacht vraagt? Hoe wil dat deel contact maken? Hoe reageren andere delen daarop? Wil het deel je iets vertellen? Ik begeleid je door vragen te stellen en aanwezig te zijn. We werken met wat er op dat moment in je leeft en gehoord en gezien wil worden.

Hoe lang duurt een sessie?

Het uitgangspunt is een sessie van een uur. Als blijkt dat langere sessies beter werken voor jou, dan is dat ook prima (tot maximaal 1,5 uur).

Hoeveel sessies zijn er nodig?

IFS is geen wondermiddel in de zin dat je met een paar sessies ‘van je problemen af bent’. Je innerlijke systeem heeft vertrouwen, zorgvuldigheid en tijd nodig om nieuwe neurale verbindingen aan te leggen en te bestendigen. Overigens geldt ook dat als jouw innerlijke delen beginnen te vertrouwen dat er vriendelijkheid en begrip voor ze is, er al vlot ruimte, verlichting en ontspanning ontstaat. Klanten plannen gemiddeld eens in de 2 weken een IFS sessie bij mij. Ik zeg altijd, hoe drukker je (op je werk) bent, hoe vaker je een IFS sessie moet plannen ;).

Kan ik eerst kennismaken en vragen stellen? Ja, je kunt een afspraak maken voor een kennismaking, om vragen te stellen en te voelen of je je door mij wilt laten begeleiden. Voor mij is deze kennismaking ook belangrijk om in te schatten of ik iets voor je kan betekenen. Een kennismaking duurt ongeveer een half uur en is vrijblijvend en kosteloos.

In-person of online?

We kunnen in-person bij elkaar komen in mijn coaching ruimte aan huis (Arnhem Zuid). IFS sessies lenen zich ook heel goed voor online contact (via videobellen). Wat jij wilt!

Wat kost het?

€100,- per uur (exclusief BTW). Ik verstuur na afloop van de maand een factuur voor de sessies in die maand.

5% van mijn omzet gaat naar pro deo IFS sessies die ik aanbiedt aan (getraumatiseerde) mensen die grote baat hierbij hebben, maar dit niet kunnen betalen.

Afspraak annuleren of verzetten?

Annuleren of verzetten kan kosteloos tot 24 uur van te voren. Laat je het later weten, dan breng ik €75,- in rekening.

Resultaat van IFS sessies

Door het doen van IFS sessies:
💎 leer je jezelf veel beter kennen;
💎 ga je meer rust en ruimte ervaren in je dagelijkse werk en leven;
💎 kijk je met mildere ogen naar (ongewenst) gedrag of reacties van anderen;
💎 oefen je je rollen met zelfvertrouwen uit;
💎 verloopt je communicatie met anderen effectiever, lopen samenwerkingen fijner en versterk je je relaties;
💎 behaal je op een meer ontspannen manier resultaten;
💎 word je je bewust van de kracht van je innerlijk leiderschap en durf je andere keuzes te maken.

Mijn bedrijf heet VAJARA en draagt het logo van een 💎 diamant. Deze bedrijfsnaam en logo hebben meerdere betekenissen.

Persoonlijk, omdat het woord VAJARA bestaat uit een combinatie van de eerste letter van de namen van mijn 3 kinderen én mijn eigen 3 voorletters.

Symbolisch, omdat een Vajra de eigenschappen verbeeld van een diamant (onverwoestbaarheid) en een bliksemschicht (onweerstaanbare kracht).

Spiritueel, omdat Vajra een krachtig Tibetaans energetisch instrument is voor het ontvangen en sturen van positieve energieën.

Je kan mij volgen op social media:

VAJARA Training & Coaching

Algemene voorwaarden VAJARA

Privacyverklaring VAJARA

KvK-nummer: 71256148

BTW-nummer: NL001897560B47